Jaarstukken 2019

Fysieke Leefomgeving

Energieneutraal en klaar voor klimaatverandering

Wat wilden we bereiken?

Speerpunt

Toelichting

01 – Noordoostpolder energieneutraal

In 2030 willen wij energieneutraal zijn. Dit hebben wij gekozen in onze ‘Visienota Noordoostpolder Energieneutraal’.

02 – Een toekomstbestendig watersysteem

In 2050 moet Nederland klimaatbestendig en waterrobuust zijn ingericht. Die afspraak is landelijk gemaakt in het ‘Deltaplan Ruimtelijke Adaptie’. Als gemeente moeten wij daar ook mee aan de slag.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Activiteit

Toelichting

01 – Noordoostpolder energieneutraal

Wij ondersteunen het ‘Netwerk Noordoostpolder energieneutraal’

Het Netwerk Noordoostpolder Energieneutraal houdt duurzame energie op de agenda. Om hen daarbij te helpen, zetten wij een energiecoördinator in. Dat staat ook in de Perspectiefnota 2019-2022.

Toelichting status activiteit

In 2019 was het Netwerk bezig met diverse projecten. Dit heeft onder andere geleid tot een isolatieproject in de Zuidert, het opzetten van een project met deelauto’s, een onderwijsproject met als uiteindelijk doel dat scholen in Noordoostpolder opleidingen aanbieden die aansluiten bij de benodigde vakkennis en vaardigheden waar de energietransitie om vraagt en een idee voor het samenbrengen van agrariërs die een energieoverschot hebben en potentiele afnemers van deze energie. Deze projecten hebben betrekking op 2019 maar lopen door in 2020.

De gemeentelijke coördinator heeft in 2019 het Netwerk hierbij ondersteund. Hij heeft dit onder andere gedaan door subsidies voor projecten aan te vragen en het Netwerk te vertegenwoordigen in diverse regionale overleggen en in overleggen met ondernemers, initiatiefnemers etc.

Wij maken bestaande wijken aardgasloos

In 2019 maken wij een warmtetransitieplan. Dat is een plan waarin per wijk staat hoe woningen en andere gebouwen zonder aardgas verwarmd kunnen worden. In 2018 hebben wij subsidie aangevraagd om woningen in Nagele aardgasvrij te maken. Deze subsidie is inmiddels toegekend. Dit is subsidie uit de stimuleringsregeling “proeftuinen aardgasvrije wijken” van het Rijk. Wij bereiden ons voor om bij een volgende gelegenheid van het Rijk mee te doen met pilots voor aardgasvrije scholen of andere mogelijkheden voor verduurzaming en ons tijdig aan te melden wanneer dit een voordelig effect heeft voor onze gemeente.

Toelichting status activiteit

Er is een ‘verkenning transitievisie warmte’ opgesteld. Dit geeft een eerste beeld hoe in de nabije toekomst en op langere termijn woningen en bedrijfspanden in Noordoostpolder van het aardgas kunnen tegen de laagste maatschappelijke kosten. Er is besloten deze verkenning in 2020 verder uit te werken tot een warmtetransitievisie.

Energiek Nagele heeft de rol van initiatiefnemer van het concept ‘Nagele in Balans’. Gemeente Noordoostpolder heeft de regierol en beslist als ontvanger van de decentralisatie uitkering over de besteding daarvan. Voor besluitvorming in het project is er een regiegroep opgesteld, waarin bestuurders van Energiek Nagele, Mercatus en gemeente Noordoostpolder zijn vertegenwoordigd. In 2019 is door gemeente Noordoostpolder vanuit de decentralisatie uitkering budget aan Energiek Nagele beschikbaar gesteld. Dit budget is bestemd voor het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek van het concept ‘Nagele in Balans’, en voor de uitvoering van de eerste ‘kernpilot’. In 2019 is in opdracht van Energiek Nagele een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Het haalbaarheidsonderzoek wordt in 2020 afgerond.

In 2019 zijn er geen gelegenheden geweest voor pilots voor aardgasvrije scholen.

Wij verduurzamen onze eigen gebouwen en installaties

In 2019 leggen wij extra zonnepanelen op de Bosbadhal. Daarnaast investeren wij in duurzame maatregelen voor andere gemeentelijke gebouwen. In de periode vanaf 2020 worden bijvoorbeeld 17 gebouwen energiezuiniger gemaakt. Daarnaast komt er op de gemeentewerf een pilot met een accu om de energie van de zonnepanelen op te slaan. Deze investeringen staan grotendeels in de perspectiefnota 2019-2022 en komen terug in programma 2 van deze begroting.

Toelichting status activiteit

De zonnepanelen op de Bosbadhal zijn dit jaar geplaatst en in gebruik genomen. In 2019 zijn de meerjarenonderhoudsplannen voor 17 gebouwen grotendeels aangepast naar duurzame meerjarenonderhoudsplannen.

In het derde kwartaal is de waterstofbromidebatterij in Arnhem getest. De testresultaten voldeden niet aan de verwachtingen, hierdoor is waterstofbromidebatterij niet op de werf geplaatst. Wel wordt op afstand de energie behoefte nagebootst met gegevens van de gemeentewerf en worden nieuwe testen gedaan binnen het pilotproject.

Hierna wordt gekeken of het verplaatsen naar de gemeentewerf uitgevoerd kan worden, om de buurt en betrokkenen te informeren over deze nieuwe mogelijkheden voor opslag van energie en een fysieke test op locatie.

Wij bevorderen nieuwe en schone mobiliteit

Nieuwe en schone mobiliteit is welkom in Noordoostpolder. Bijvoorbeeld elektrische auto’s. In 2019 ontwikkelen we een passend plan voor oplaadpunten in de openbare ruimte. Bij nieuwe ontwikkelingen wordt rekening gehouden met oplaadpunten. Ook verduurzaamt de gemeente haar eigen wagenpark. Vanaf 2019 rijden er 9 elektrische voertuigen bij wijkbeheer.

Toelichting status activiteit

In najaar van 2019 is een keuze gemaakt hoe we het plaatsen van laadpalen in de openbare ruimte gaan faciliteren. In eerste instantie worden de oplaadpunten vraag gestuurd gerealiseerd.
De voorzieningen voor het realiseren van oplaadpunten op de Deel zijn gerealiseerd.

In 2019 zijn 9 elektrische voertuigen geleverd.

02 – Een toekomstbestendig watersysteem

Wij gaan aan de slag met het ‘Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie’

In 2019 voeren wij een stresstest uit. Dat is een toets om te meten of onze openbare ruimte bestand is tegen overstromingen, droogte en hitte van de toekomstige klimaatverandering. Daarnaast brengen wij de klimaatverandering van Flevoland in kaart. Wij doen ook mee aan de ‘Operatie Steenbreek’. Dat is een campagne om inwoners te enthousiasmeren om hun tuin te vergroenen (“tegel eruit, groen er in”). Deze activiteiten zijn gekozen in de perspectiefnota 2019-2022.

Toelichting status activiteit

In 2019 is gestart met de stresstest. Dit doen we samen met het Waterschap. De stresstest gaat over de thema's wateroverlast, hitte, droogte en de gevolgen bij overstroming voor zowel ons stedelijk als landelijk gebied.
In het samenwerkingsverband Klimaatadaptatie Flevoland (KAF) worden zowel in Zeewolde als Noordoostpolder is in november 2019 het eerste kenniscafé georganiseerd voor lokale hoveniers, leveranciers voor tuinen, tuincentra, steenhandelaren en handelaren in zand en grond. Dit om bij deze doelgroep meer bewustwording te ontwikkelen op het gebied van klimaatadaptatie en biodiversiteit bij ontwerp, inrichting, onderhoud en beheer.

Wij zorgen voor een goed (afval)watersysteem

In 2019 gaan wij:

  • het Afvalwaterketenplan uitvoeren;
  • in de wijk Espelervaart het regenwater afkoppelen van de riolering.

Toelichting status activiteit

Dit Watertakenplan Noordoostpolder (eerder aangeduid als afvalwaterketenplan) is vastgesteld door de besturen van zowel het waterschap als de gemeente (raad 28 januari 2019). In 2019 is gestart met de uitvoering van de geplande taken (uitvoering loopt tot en met 2024 door).

De in het uitvoeringsprogramma riolering 2019 opgenomen rioleringswerkzaamheden zijn grotendeels afgerond een klein deel van de uitvoering loopt door in 2020. Er is onder andere een regenwaterriool aangelegd tijdens de herinrichtingswerkzaamheden ter hoogte van de kruising Europalaan-Scandinaviëlaan naar de Rivièralaan. Ook zijn de werken in Emmeloord Centrum, Florijn en Emmeloord Centrum Oost fase 4 uitgevoerd.