Jaarstukken 2019

Sociale Leefbaarheid

Aantrekkelijk vastgoed voor maatschappelijk gebruik

Wat wilden we bereiken?

Speerpunt

Toelichting

01 – Ons vastgoed sluit aan op de behoeften

De behoefte aan huisvesting voor onderwijs, sport en cultuur verandert. Dit vraagt om bewuste keuzes bij investeringen in gebouwen. Die keuzes maken wij in het project ‘Voorzien in Vastgoed’ (ViV) op basis van de Beleidsvisie Voorzien in Vastgoed (2017).

02 – Ons vastgoed draagt bij aan een aantrekkelijke Noordoostpolder

We willen ons vastgoed efficiënt gebruiken en leegstand voorkomen. Voor de komende 12 jaar zijn er verschillende plannen om ons vastgoed op orde te houden. In totaal zijn nu 9 nieuwbouwprojecten en 36 renovatieprojecten benoemd. Dit valt binnen het project ‘Voorzien in Vastgoed’ (ViV).

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Activiteit

Toelichting

01 – Ons vastgoed sluit aan op de behoeften

Wij voeren het Integraal huisvestingsplan (IHP) Onderwijs uit

In 2019 en de daarop volgende jaren wordt het IHP (Integraal huisvestingsplan) uitgevoerd. In het IHP hebben wij gekozen voor kwalitatieve en toekomstbestendige schoolgebouwen. Het IHP stelden wij samen met de schoolbesturen op.

Toelichting status activiteit

In 2019 zijn we conform het IHP bezig geweest met de renovatie en/of uitbreiding van een zevental scholen. De uitbreiding van de Eben Haëzer school en renovatie en uitbreiding van Op de Wieken (Tollebeek) zijn gerealiseerd. Voor Albert Schweitzer (Emmeloord) zijn eind 2019 de voorbereidingen afgerond en kan worden begonnen met bouwactiviteiten. Voor De Floreant (Luttelgeest) was een aanvullend raadsbesluit in december nodig over extra investeringen vanuit de gemeente in verband met de hogere kosten door het relatief kleine aantal m², extra eisen van welstand en een complexe aansluiting van bestaand naar uitbreiding van dit specifieke schoolgebouw.  Voor De Klimboom, De Triangel en De Optimist (Espelervaart) is zoals opgenomen in het IHP gewerkt aan een integraal plan.

Wij starten het proces voor de realisatie van een VO-campus

De ontwikkeling van een campus voor het voortgezet onderwijs zal bijdragen aan het onderwijsaanbod in de gemeente. Het jaar 2019 gebruiken wij als voorbereidingsfase voor besluitvorming. Dit betekent gesprekken met scholen over het vertalen van hun visie naar het gebouwconcept. Daarnaast bespreken wij onderwerpen met hen zoals de eigen bijdrage en het bouwheerschap. Verder doen wij in 2019 onderzoek naar beste locatie.

Toelichting status activiteit

Ondersteund door een kwartiermaker is er door de scholen en de gemeente een campusmodel opgesteld. Dit was een belangrijke eerste stap, omdat het gaat over de wijze waarop scholen invulling geven aan de samenwerking op een VO-campus. Hieruit blijkt een grote meerwaarde van de campus ten opzichte van aparte scholen. Dit model is vertaald naar ruimtebehoefte en een locatiekeuze.  Hieruit zijn een kader en een ambitieniveau voor de campus gekomen waar begin 2020 de raad uitspraak over heeft gedaan.

Wij nemen een besluit over het zwembad

In 2019 nemen wij een besluit over het zwembad. Daarna kan in 2020 worden gestart met de uitvoering daarvan. Wij willen een functioneel en aantrekkelijk zwembad.

Toelichting status activiteit

Op verzoek van de raad is behalve de voorgenomen renovatie ook een scenario voor het Bosbad uitgewerkt met meer ruimte voor recreatieve voorzieningen en activiteiten door het samenvoegen van de huidige instructiebaden naar een nieuw wedstrijdbad. Deze zijn tot en met eind 2019 nader uitgewerkt en doorberekend.

Wij bereiden een besluit over het cultuurgebouw voor

Deze raadsperiode willen wij een besluit nemen over huisvesting van het Cultuurbedrijf. In de voorbereiding van dat besluit is onderzoek nodig. Daarnaast is afstemming met onze inwoners nodig. In 2019 starten wij het proces.

Toelichting status activiteit

Samen met het Cultuurbedrijf en FlevoMeer Bibliotheek is in 2019 een eerste verkenning gedaan of een gezamenlijk cultuurgebouw meerwaarde heeft. Hierbij is gekeken naar welke culturele en maatschappelijke functies daarin mogelijk zijn. Cultuurbedrijf en FlevoMeer Bibliotheek werkten aan een gezamenlijk document met scenario’s voor inhoudelijke samenwerking in één gebouw. Daaropvolgend beginnen we met een onderzoek naar de huidige gebouwen en welke toekomstige investeringen nodig zijn om die in stand te houden versus de optie van herbouw huidige locatie theater om alle cultuurfuncties in onder te brengen. Medio 2020 worden de eerste resultaten hiervan bekend.

02 – Ons vastgoed draagt bij aan een aantrekkelijke Noordoostpolder

Wij zoeken een goede functie voor de poldertoren

In 2019 nemen wij een besluit over het gebruik van de poldertoren. De Poldertoren moet weer een goede functie krijgen. Hij is onderdeel van ons cultureel erfgoed.

Toelichting status activiteit

In 2019 heeft de raad besloten om krediet beschikbaar te stellen voor regulier onderhoud (instandhouding) en heeft zij ervoor gekozen om variant 2 “mix” nader uit te werken.