Jaarstukken 2019

Krachtig Noordoostpolder

Iedereen doet mee

Wat wilden we bereiken?

Speerpunt

Toelichting

01 – Minder mensen in armoede

Wij willen voorkomen dat mensen in armoede terecht komen. Daarom zetten wij krachtig in tegen armoede.

02 – Een samenleving waarin iedereen meedoet

Meedoen in de samenleving zorgt voor eigenwaarde en zingeving. Dat vergroot het welzijn en helpt om zorgvragen te voorkomen.

03 – Snelle integratie van nieuwe Nederlanders

Het is belangrijk dat nieuwkomers snel meedoen in de samenleving. Het spreken van de taal is daarbij een voorwaarde. Daarom gaan wij daarmee aan de slag.

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Activiteit

Toelichting

01 – Minder mensen in armoede

Wij faciliteren de ontwikkelagenda Krachtig tegen armoede

In 2019 besteden we in elk geval aandacht aan:

  • een pilot met de Voorzieningenwijzer die inwoners inzicht geeft in mogelijkheden om kosten te besparen;
  • de implementatie van een digitale oplossing voor de verstrekking van de meedoenregeling;
  • de toepassing van wetenschappelijke inzichten over de invloed van financiële stress op het gedrag van inwoners in de ondersteuning van minima.

De prioriteiten voor 2019 hebben we eind 2018 samen met alle betrokkenen bepaald.

Toelichting status activiteit

In september is de pilot voorzieningenwijzer gestart in Emmeloord. 100 gezinnen zijn bezocht door een bespaarexpert. De bespaarexpert onderzoekt of er mogelijkheden zijn om te besparen en helpt de inwoner om deze besparingen te realiseren.
Voor schulddienstverlening is in de aanbesteding en in de subsidieverlening 2020 opgenomen dat partijen in de dienstverlening rekening houden met de stress die schulden en armoede met zich mee brengt.
In het eerste kwartaal 2020 is de ontwikkelagenda geëvalueerd en aan de hand daarvan wordt het beleid verder ontwikkeld.

Wij ontwikkelen en implementeren nieuw beleid voor schulddienstverlening

Het huidige beleidsplan schuldhulpverlening wordt vernieuwd. Het beleid voorziet in een laagdrempelige toegang tot hulp bij geldproblemen en bevordert een afname van mensen in de schulden. Het beleidsplan staat in het voorjaar 2019 ter besluitvorming op de raadsagenda.

  • De subsidierelatie met de GKB is afgebouwd.
  • Het beleidsplan schulddienstverlening is vastgesteld.

Toelichting status activiteit

Het beleidsplan schulddienstverlening is vastgesteld.
De aanbestedingsprocedure is opgeschort omdat aanbieders vragen stelden over gemeentelijke borgstelling bij saneringskredieten. In december stemde de raad in met deze gemeentelijke borgstelling en is de aanbesteding voortgezet. Vanaf 1 juli 2020 start de nieuw gecontracteerde partij met de uitvoering van schuldhulpverlening in Noordoostpolder. Vanaf 1 juli wordt ook de subsidierelatie met de GKB gefaseerd afgebouwd voor de huidige GKB cliënten.

Wij maken een werkwijze om maatwerk toe te passen

We onderzoeken hoe we maatwerk kunnen toepassen voor inwoners met een laag inkomen. Het gaat om inwoners die geen gebruik kunnen maken van voorliggende voorzieningen of de minimaregelingen. Er komt een maatwerkbudget dat de kansen voor minima om mee te doen en om zich te ontwikkelen vergroot.

Toelichting status activiteit

Het maatwerkbudget van € 20.000 is in 2019 verdeeld over de 4 sociale teams. Zij beoordeelden welke vorm van maatwerk nodig was om de inwoner op weg te helpen. Elke besteding is geëvalueerd en waar nodig zijn de afspraken aangepast. Er is nog weinig gebruikt gemaakt van het maatwerkbudget. Er is nog geen aanleiding om de werkwijze aan te passen.

02 – Een samenleving waarin iedereen meedoet

Wij zorgen ervoor dat de inwoners volop ondersteund worden bij het zoeken naar werk

In 2018 werd duidelijk hoe de Social Firm er in hoofdlijnen uitziet. In 2019 moet hierover nog besluitvorming plaatsvinden en werken we uit wat dit betekent voor de gemeente, de WerkCorporatie, de werkprocessen en de
werkzoekenden (zie ook programma 3).

Toelichting status activiteit

De WerkCorporatie blijft ook na 2019 een zelfstandige BV in eigendom van de gemeente. De uitstroomdoelstellingen voor 2019 (40% voor mensen zonder beperking en 25% voor mensen met een beperking) zijn behaald. De WerkCorporatie ziet dat de problematiek van de inwoners die een uitkering aanvragen toeneemt. Er is meer inzet nodig om tot een succesvolle match te komen. De groep inwoners met een arbeidsbeperking die begeleid wordt stijgt.
In het najaar van 2019 is de GR IJsselmeergroep 2009 (Openbaar Lichaam) omgevormd tot een Bedrijfsvoering GR 2020. De gemeente Zeewolde verliet de GR. De Raad stelde de kaders en doelstellingen van de IJsselmeergroep 2020 (Social Firm) vast.
Vooralsnog lukt het de GR IJsselmeergroep nog om uit te komen met de financiële middelen. Vanaf 2022 wordt een begrotingstekort voorzien. Met uitvoering van het implementatieplan Social Firm de komende jaren hopen we beter uit te komen met de financiële middelen én nog meer maatwerk te kunnen leveren.

Wij stimuleren eenouder gezinnen in een uitkeringssituatie om de basis op orde te krijgen

In 2019 ontwikkelen we een aanpak om gezinnen in een uitkeringssituatie zo zelfstandig mogelijk te maken. Zo hebben op lange termijn minder gezinnen inkomensondersteuning nodig.

Dit is een van de gekozen thema’s anders denken, anders doen: de transformatieopgave.

Toelichting status activiteit

Het resultaat van deze aanpak is een betere afstemming tussen de klantmanagers participatie, jeugd, wmo en leerplicht over de hulpverlening aan alleenstaande ouders die een beroep doen op de Participatiewet. We zien een meer integrale aanpak die steeds vaker vastgelegd is in een familiegroepsplan. Uit de bestandsanalyse zijn geen signalen gekomen dat de groep alleenstaande ouders een andere aanpak nodig heeft.

Wij versterken het aanbod van laagdrempelige opvoedingsondersteuning

We willen het huidige preventieve aanbod opvoedingsondersteuning afstemmen en bundelen waardoor ouders gemakkelijk antwoord krijgen op hun opvoedingsvragen.
In 2019 is er:

  • een toegang tot opvoedondersteuning;
  • een sluitend aanbod.

Toelichting status activiteit

In het voorjaar zijn er twee bijeenkomsten georganiseerd waarin we samen met maatschappelijke organisaties hebben gewerkt aan de optimalisering van het zorglandschap van opvoedondersteuning. De uitkomsten zijn omgezet in vervolgstappen. De uitwerking van deze vervolgstappen is uitgewerkt en meegenomen in de subsidieverlening 2020.
De vervolgstappen en hoe de maatschappelijke partners hieraan invulling hebben gegeven worden besproken in de subsidie gesprekken.

03 – Snelle integratie van nieuwe Nederlanders

Wij helpen nieuwe Nederlanders met integratie

In 2019:
•   zijn onze nieuwe taken rond inburgering in de Nederlandse samenleving geïmplementeerd;
•   is een aanpak ontwikkeld voor het zo snel mogelijk, al op het AZC houden van een brede intake;
•   zijn de afspraken met onze maatschappelijke partners over een integrale aanpak gemaakt, stimuleren en faciliteren wij initiatieven van de dorpen en wijken om nieuwe Nederlanders en arbeidsmigranten in hun dorp op te nemen.

Toelichting status activiteit

De invoering van de nieuwe wet inburgering is uitgesteld tot 2021. De gemeente heeft via de internetconsultatie en een kostenonderzoek de zorgen over de (financiële) gevolgen van de wet kenbaar gemaakt.
Er is gestart met de integrale aanpak die begint bij een intake als statushouders nog in het AZC wonen. Het platform Nieuwe Nederlanders is in de zomer gestart, een groot deel van onze maatschappelijke partners is daarbij aangesloten. Er is een procesvoorstel gedaan aan de raad over de wijze waarop het college invulling geeft aan de motie met betrekking tot het Taalplan.