Jaarstukken 2019

Paragrafen

Bedrijfsvoering

Gemeenten verwerven gronden met het oog op gebiedsontwikkeling, maar waarvoor nog geen operationele grondexploitatie is vastgesteld. Dergelijke gronden worden in de regel geduid als ‘warme gronden’. Conform het BBV worden dergelijke gronden niet (meer) onder de voorraden gerangschikt, maar onder materiële vaste activa tegen de verwervingskosten. Gronden die zijn verworven met het oog op concrete ontwikkeling door de gemeente, maar waarvoor nog geen operationele grondexploitatie is vastgesteld mogen worden gewaardeerd tegen de waarde volgens de toekomstige bestemming, mits wordt voldaan aan specifiek hiervoor geldende voorwaarden. In 2019 is dit doorgevoerd voor een viertal nog niet in gebruik genomen gronden die getaxeerd zijn als zogenoemde ‘warme gronden’. Het effect van de taxaties komt terug in de waardering op de balans.

De horizontale sturing en verantwoording aan de raad is beter gefaciliteerd door gebruik te maken van LIAS voor de op- en samenstelling van de producten van de begrotingscyclus. Dit geeft meer transparantie van het besluitvormingsproces rond begroting en verantwoording. Op deze wijze is er een grotere betrokkenheid van alle belanghebbenden bij het op- en samenstelproces. Op de websiteomgeving zijn de planning- controldocumenten beschikbaar. Informatie is hier eenvoudig en gericht te vinden.

De beleidsindicatoren voor sturen op effecten van beleid en het opnemen van financiële kengetallen om meer zicht te krijgen op toekomstbestendigheid en wendbaarheid van de begroting geven in de praktijk weinig meerwaarde. De waarde van de kengetallen is mede beperkt doordat de informatie van de jaarrekening komt na dat de begroting van het volgende jaar al is vastgesteld. Voor de perspectiefnota en begroting 2021 – 2024 wordt bezien welke verbetermogelijkheden kunnen worden doorgevoerd, anders dat de wettelijke beleidsindicatoren en kengetallen die nu worden gebruikt.

De informatievoorziening van Verbonden Partijen is de laatste jaren verbeterd. Het gevolg is niet automatisch meer inhoudelijke en financiële grip op Verbonden Partijen. De komende jaren blijft hier een opgave liggen die een hoge prioriteit heeft. De gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Flevoland had de meeste dynamiek in 2019. Gemeente Noordoostpolder is hier als mededeelnemer in de regeling betrokken geweest bij verschillende onderzoeken om tot verbetering van de bedrijfsvoering te komen en grip op de financiën.

De uitwerking van de plannen zoals deze in Voorzien in Vastgoed zijn opgenomen en andere prioriteiten die opportuun zijn geworden, zorgen er voor dat het bestaande beleid van waarderen, activeren en afschrijven onder druk is komen te staan. De kans is reëel dat het beleid van afschrijvingsreserves en het hieraan gekoppelde beleid van financiering van investeringen, moet worden herzien, om de financiële positie robuust en duurzaam te houden.   

ga terug